Må man have ambitioner for sit barn med handicap?

In Artikler by Signe van Ingen Bro

”Er du vimmer, Lykkeliga er jo en slags paradigmeskifte for måden, vi ser på handicappede børns muligheder! Min søn drømmer ikke om endagsture over grænsen efter billig sodavand eller en ledsaget tur med bussen til Fakta. Johan spejler sig i Mikkel Hansen, Neymar og Hazard, så hvorfor skulle hans voksenliv ikke indeholde sport i stedet for et beskyttet værksted?”
LykkeLiga er et frirum for forældre, hvor muligheder og ambitioner får vokseværk.

”Du skal sende dit barn i aflastning, så du kan få tid til dine andre børn, dig selv og dit parforhold, og skal du ikke også have en hobby?” Aflastning er et ord, der ofte dukker op, når man har et barn med et handicap. Men er det altid den bedste løsning at sende sit barn i aflastning?

Ikke hvis du spørger Sara Borgbjerg Jensen, der har sønnen Johan med Downs Syndrom. For hende var aflastning ikke svaret på overskud og tid til sig selv. Til gengæld har hun fundet en helt anden form for aflastning, som passer perfekt ind i deres hverdag. Nemlig LykkeLiga.

Hver lørdag tropper Johan trofast op til træning i Helsingør, og det er uden sammenligning den største form for aflastning for Johans mor.

”Den håndboldliga Rikke har sat i verden, er den allerstørste og bedste form for aflastning, jeg nogensinde har oplevet. Når Johan har været til håndbold, har jeg en sjælden ro i maven og god samvittighed, fordi han både har oplevet kammeratskab, grin, motion, men også er blevet udfordret kognitivt af de øvelser, der bliver krævet af ham.”

Hos Speciel Kids i Helsingør står Louise Iversen i spidsen for Lykkebørnene. Og ifølge Sara Borgbjerg Jensen har Louise og resten af trænerstablen en så tilpas naiv tilgang til træningen, at både børn og forældre glemmer alt det, de ikke kan.

 ”Trænernes ambitioner for børnene på holdet er vanvittige. De skal holde deres positioner på stregen, lave hopskud og undgå dobbeltdriblinger, og jeg er helt vild med det. Det mest fantastiske er, at børnene faktisk lykkes i så mange af tingene.”

Og lige præcis dén tilgang har gjort, at Sara Borgbjerg Jensen nu har helt andre drømme og ambitioner for sønnen.

Lykkeforældre med ambitioner

Tryghed, hygge og et kærligt miljø har tidligere været kriterierne for et godt voksenliv for Johan. Men det er ifølge Sara som om, at den nye generation af forældre har fået lov at drømme lidt større, når de har oplevet, hvad LykkeLiga kan gøre for deres børn.

”De forventninger, jeg tidligere har haft til et voksenliv for Johan om tryghed og hygge, stemmer bare ikke længere overens med de drømme og ambitioner, jeg har for Johan i dag. Og det skyldes i høj grad Rikkes arbejde med LykkeLiga.”

Fortæller Sara Borgbjerg Jensen, og fortsætter:

LykkeLiga er jo en slags paradigmeskifte for måden, vi ser på handicappede børns muligheder. Min søn drømmer ikke om endagsture over grænsen efter billig sodavand eller en ledsaget tur med bussen til Fakta. Johan spejler sig i Mikkel Hansen, Neymar og Hazard, så hvorfor skulle hans voksenliv ikke indeholde sport i stedet for et beskyttet værksted?

Sara fortæller også, at hun ofte er blevet mødt af en pædagogisk erfaring, der velmenende taler om, at de unge med udviklingshandicap ikke må tro, at de har alle fremtidsmuligheder, fordi de så vil blive skuffet og opleve et nederlag. Men det er heller ikke det, der er Saras ambition. Hun mener bare, at man kan tage udgangspunkt i den unges drømme for fremtiden og så twiste den lidt.

Er din største drøm at blive professionel fodboldspiller, så er det måske mere relevant at slå græs på stadion og fylde drikkedunke for 1. holdet end at passe høns i et økologisk landbrug? Og er det ikke lige den slags Rikke lykkes med i LykkeLiga? Det gælder om at være kreativ.  

LykkeLiga baner vejen

Sara Borgbjerg Jensen fortæller, at det positive kendskab, der er blevet skabt til LykkeLigas verden og børn med udviklingshandicap, gør, at det er nemmere at gå ud i samfundet og efterspørge lignende tilbud hos eksempelvis golfklubber og fodboldklubber. Også med sigte på et job.

”Den kontakt Rikke og LykkeLiga har været med til at etablere til det civile Danmark, har givet mig mere blod på tanden, og jeg er klar til at efterfølge nye mål for Johans voksenmuligheder. Man kan godt sige, at Magda og Rikke sammen har sparket rigtig mange døre ind. ” siger hun.

I Saras verden gælder det om at finde et sted, hvor Johan kan få lov til at arbejde med det, der interesserer ham, og det han er god til. Det er blandt andet sport. Hvem ved, måske kan Johan en gang få lov til at hjælpe til som assistenttræner på et håndboldhold?