Med midler fra Kulturministeriet og Helsefonden igangsættes nu et stort forskningsprojekt, som skal sikre læring og videndeling om LykkeLigas unikke succes.
LykkeLiga er bygget på passion, mavefornemmelser og masser af kærlighed. Til håndbold, fællesskab og børn med udviklingshandicap. Så er det krydret med store mængder kommunikation, højt humør og et nærmest lallende positivt livssyn. Der er også tilsat en knivspids storhedsvanvid, lidt kendisfaktor og et drys humor.
Noget der ikke er brugt ret meget af… teori og videnskab.
Hvad kan vi lære af LykkeLiga?
Hvad end LykkeLiga består af – så har det virket. På bare 3 år er mere end 1.000 børn med udviklingshandicap begyndt at spille håndbold som følge af projektets indsats. Mere end 60 håndboldklubber har opstartet helt nye hold til en målgruppe, der ellers ikke har nogen stærk tradition for at dyrke holdsport.
Med en så markant succes er det vigtigt at lære og dele erfaringer så endnu flere børn og unge i målgruppen kan dyrke sport og indgå i fællesskaber i fremtiden.
Forskning skal sikre videndeling
Med forskningsprojektet “Inklusion af børn og unge med særlige behov gennem idræt – et casestudie af Lykkeliga” dykker AAU-forskerne Niels Nygaard Rossing og Lotte Stausgaard Skrubbeltrang helt ned i LykkeLigas materie.
“Formålet med projektet er at undersøge, hvordan børn og unge med særlige behov inkluderes i foreningsbaseret idræt. Og så skal vi se på hvilken betydning idrætsdeltagelsen har for de involverede børn og familier.” fortæller Niels Nygaard Rossing, der har fulgt LykkeLiga fra sidelinien siden 2018.
I projektbeskrivelsen til projektet står der: Forskningsprojektet forventes at give viden om, hvordan man rekrutterer og fastholder børn og unge med særlige behov i foreningsbaseret idræt og samtidig forstå betydningen af idrætsdeltagelsen for børnene og familierne. Derudover forventes det, at den nye viden kan inspirere til nye idrætstiltag, rekruttering, inklusion og fastholdelse af børn og unge med særlige behov.
Økonomi og bredt samarbejde
Projektet er udviklet i samarbejde med en følgegruppe bestående af repræsentanter fra Danmarks Idrætsforbund, Parasport Danmark, Dansk Håndbold Forbund og Lykkeliga. Følgegruppen er sammensat af repræsentanter fra praksis for at sikre, at projektets resultater bidrager med viden, som har relevans og kan gøre en forskel for og i praksis.
Med den økonomiske støtte fra kulturministeriets forskningspulje og Helsefonden sikres et stærkt fundament for projektet. Støttemidlerne går udelukkende til AAU og til at finansiere forskningsprojektet.
Og AAU-forskerne kan næsten ikke vente med at komme i gang fortæller Lotte Stausgaard Skrubbeltrang: ”Vi glæder os virkelig meget til at komme i gang med projektet efter sommerferien, og vi håber, at klubber, spillere og familier i Lykkeliga vil tage godt imod os og bidrage til at gøre os klogere.”
Du kan bl.a. følge projektet her på LykkeLigas hjemmeside og vores sociale kanaler.