I fredags fik alle os fra LykkeLiga en besked, der gav hjertebanken, tårer i øjnene og håb for fremtiden. Folketinget bevilgede os et fast driftstilskud i de næste 3 år. En håndsrækning fra fælleskassen, som gør hele forskellen. Nu kan vi fortsætte det hjerteprojekt, som vi har kæmpet for at opbygge siden 2017. LykkeLiga kan fortsætte med at forandre livet for børn som min datter.
Det kommer fuldstændig ud af det blå. Midt i en mad med kartoffelspegepølse. Min datter Kaya giver et lille hvin og skjuler sit generte smil i de små brede downs hænder. “Jeg er så forelsket” siger hun ud mellem (spege)pølsefingrene. Egentlig var jeg i gang med at slå rekord i skærmtid på æble-telefonen. Men hendes ord er stærke – og en forelskelse skal man altid tage alvorligt!
Kaya er 14 år, og hormonerne suser rundt i kroppen. Hun har i månedsvis haft en stormende forelskelse i Katte-dreng fra tegnefilmene om pyjamasheltene. Men ham er hun helt ovre nu… for hun har fået en vaskeægte kæreste. Hendes udkårne er én af holdkammeraterne fra håndbold. Han hedder Christian, bliver kaldt Kesse – og så kommer han fra Bjergby.
For børn som Kaya er sociallivet oftest bundet til skole og fritidsordning. Der er ingen legeaftaler. Ingen spontane “skal-vi-følges-hjem-fra-skole-aftaler.” Ingen nabobørn, der lige ringer på, når de mangler rundboldspillere. Det er derfor håndboldtræningen betyder så meget. Her har Kaya et fællesskab, der ligger ud over de organiserede, systematiske, specialpædagogiske tilbud. Håndboldholdet er et fællesskab, som man vælger til – der ikke kører på autopilot.
Her kan man møde Kesse fra Bjergby og drømme om at kysse ham på munden. Her kan man pludselig huske navnene på børn fra andre skoler – fra andre byer. LykkeLiga er meget mere end nogle håndboldstævner. Det er blevet en del af livet for 1.200 børn med særlige behov. Det er blevet en del af samtalen i 1.200 familier. Og spillerne er blevet en del af virkeligheden i 75 helt almindelige håndboldklubber.
Når Folketinget i fredags bevilgede 7 mio. kroner til, at vi kan udvikle og drive LykkeLiga, så er det ikke bare en investering i velfærd, lykke og sundhed. Det er også en investering i unikke og positive fælleskaber for børn og unge, som virkelig mangler dem. Og så er det en investering i forelskelser. Og forelskelse skal man altid tage alvorligt!
Tak til politikerne for at høre og se os. Tak til Danmark for at rumme og prioritere os. Og tak til både DIF og Socialpædagogerne, som lagde deres kræfter sammen og hjalp os med at få ørenlyd.
Mikael Espensen / Formand og Far