Foto: Lars Møller

Danskerne… Tak!

In LykkeNyt by Mikael Espensen

I lørdags vandt LykkeLiga “Danskernes Idrætspris”. Wow. Sikke en kærlighedserklæring! Tænk engang, at danskerne holder af vores børn! Tak, tak og tak!

Man kan ikke være taknemmelig nok. Det har jeg lært af min datter Kaya, som har lidt downs syndrom. Da jeg den anden dag stod og rørte rundt i en ærkedansk wokret, kom hun pludselig målfast gennem køkkenet. Hun slog armene om mig og sagde dybfølt “Tak far.” Jeg rørte videre, klappede hende på hovedet og svarede “Selv tak skat… men hvorfor siger du tak?” Så kiggede hun mig kærligt i øjnene og sagde “for lagkagen til min fødselsdag.”

Wokretten fik ro til at brænde på, mens jeg satte mig på hug og knugede Kaya ind til mig. Det var to måneder siden, hun fyldte 11 år – og her stod hun pludselig og sagde tak. For en kage, hvor lysene for længst var pustet ud. Bagefter satte jeg mig ned for at skrive dette. For endnu engang at sige tak til danskerne, fordi I viser kærlighed og støtte til børn som Kaya. Man kan ikke være taknemmelig nok.

Tak for i lørdags

Det er en underlig fornemmelse at sidde der på nationalt tv og vente på svar. Har vi tabt eller vundet? Hvordan sidder skægget? Kan jeg holde masken, hvis vi taber? Dérhenne sidder Kronprinsen. Og Elkjær… Preben Elkjær sidder lige dér! Så bliver kuverten åbnet, og vi venter igen i en uendelighed. “Danskernes idrætspris går til… LykkeLiga!” Tumult. Klapsalver og endeløs forløsning. I gjorde det sgu! I gav jeres pris til børn, som slet slet ikke overholder normen.

Jeg husker dengang, Kaya var helt lille. De første ture med barnevogn, hvor vi bekymrede os for nysgerrige blikke. Konstant var vi på vagt. Stirrede kassedamen ikke lidt længe? Hvad snakker de om, når vi er gået? Kan danskerne overhovedet rumme et barn som vores?

I lørdags fik vi besvaret spørgsmålet med et rungende ja. Danskerne ikke bare rummer de særlige børn – I har taget LykkeLiga til jer. I giver børnene kærlighed, forståelse og highfives. Tak.